Geoblog.pl    orion    Podróże    Pekin    ceremoniał parzenia herbaty
Zwiń mapę
2015
09
gru

ceremoniał parzenia herbaty

 
Chiny
Chiny, Pekin
POPRZEDNIPOWRÓT DO LISTYNASTĘPNY
Przejechano 6938 km
 
tak obie pomyślałam, ze opowiem Wam jeszcze o przepięknym ceremoniale parzenia herbaty... siedzę sobie teraz przed komputerem, piję pyszną chińską herbatę z żeń-szenia i tak sobie przypominam jaka niezwykle misterny i piękny to rytuał.

Podobno początki sztuki przygotowania herbaty datowane są na 1200 lat temu. Od tego czasu metody parzenia ewoluowały, powstawały również różne rodzaje herbat.

Ważnym etapem przygotowania herbaty jest przygotowanie zestawu tj. ustawianie naczyń i przyborów w ustalonym porządku. W zależności od szkoły czy tradycji przygotowanie zestawu może się różnić kolejnością ustawiania, rodzajem ceramiki, dekoracją itp. Następnie następuje prezentacja liści herbacianych przed zaparzaniem. Goście mają możliwość podziwiania listków, a gospodarz przedstawia właściwości prezentowanego gatunku, zwracając uwagę na jakość herbaty. Teraz możemy już przejść do przygotowania naczyń do parzenia. Gorącą wodę z dużego kamionkowego czajnika wlewa się do czajniczka, w którym będą parzone liście herbaty. Po kilku sekundach wodę z czajniczka przelewa się do czarek. Następnie wodę z ogrzanych czarek (przy pomocy specjalnych szczypiec) wylewa się do pojemnika-zlewki. Używając szczypiec unika się oparzenia wrzątkiem, a wyparzone czarki są czyste. Czajniczek i czarki ustawia się na tacy z dziurkami, dzięki czemu nadmiar wody może swobodnie spływać do zbiorniczka stanowiącego podstawkę tacy.
Dopiero teraz możemy przejść do pierwszego parzenie. Listki herbaty przenosi się do czajniczka. Następnie czajniczek z herbatą zalewa się do pełna wodą o temp ok. 90oC. Woda powinna się przelewać, a jeśli na powierzchni pojawi się biała pianka należy ją usunąć. Potem zakrywamy czajniczek przykrywką i parzymy ok. 30–50 sekund, następnie przelewamy napar do kubeczków do podziwiania aromatu. Wlewa się do nich herbatę, a następnie przykrywa czarkami do picia. Po około 30 sekundach napar z kubeczka przelewa się do czarki. Pusty kubeczek bierzemy w obydwie dłonie i, przysuwając do nosa - poznajemy aromat.Teraz możemy zakosztować smaku :o) Zazwyczaj pojemność czarki wynosi 25-30 ml. Tak niewielką ilością herbaty wypijam na 3 razy tj. przy pierwszym łyku moczymy wargi, lekko zwilżając język, drugim łykiem nabiera się niewielką ilość napoju i powoli rozprowadza go w ustach, następnie powoli wypija się do końca resztę herbaty z czarki.
 
POPRZEDNI
POWRÓT DO LISTY
NASTĘPNY
 
Zdjęcia (10)
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
Komentarze (1)
DODAJ KOMENTARZ
zula
zula - 2015-12-14 17:52
...po przejściu olbrzymich placów ,pałaców miło jest wypić chińska herbatkę. Twój opis jest bardzo ciekawy !
 
 
orion
Katarzyna
zwiedziła 9% świata (18 państw)
Zasoby: 145 wpisów145 50 komentarzy50 1727 zdjęć1727 2 pliki multimedialne2
 
Moje podróżewięcej
02.12.2015 - 09.01.2016
 
 
14.10.2014 - 14.10.2014